Ostara on paganlik nimi kevadise pööripäeva perioodile, mil päev ja öö on võrdsed. Kevadist pööripäeva tähistati paljudes muistsetes kultuurides uuenemise ja olulise ajana põllumajanduskalendris. See on ka üleminekuaeg, kuna päike muutub soojemaks ja päevad hakkavad pikemaks muutuma. Kuna päev on ööga võrdne, siis on kogu loodus valguse ja pimeduse, headus ja kurjus tasakaalus.

Kevad on taassünni ja uuenemise aeg. Miks mitte kasutada seda aega kevadiseks maagiaks? Nüüd on hea aeg tegeleda maagiaga, mis on seotud uuenemise ja kasvuga. Siin on mõned maagilised elemendid, mida võid kevadel kasutada:

Õied ja taimed: Kevadel õitseb loodus ning seega võib kasutada erinevaid õisi ja taimi maagilistel eesmärkidel, näiteks altarite kaunistamiseks või rituaalide läbiviimiseks.

  1. Pühad tuled/lõkked: Tule on oluline element paljudes maagilistes traditsioonides ning kevadpühade ajal võib süüdata pühad tuled rituaalide läbiviimiseks või lihtsalt austuseks uue elu ja valguse vastu.


    Kristallid: roosa ametüst, tsitriin, prehniit, karneool, Golden healer


Ostara on aeg, mil saame tervitada kevadet ja soojemaid päikesepaistelisi päevi 

 Kaasaegsed paganad tähistavad Ostara osana kaheksast sabbatist  19. märtsist kuni 23. märtsini. Püha nimi pärineb germaani kuujumalannalt  Ostara või ka Eoster. Ta on kevade ja koidu jumalanna ning viljakuse jumalanna.

Legendi järgi, kui Ostara maapinnale astub, õitsevad ta jalge all priimulad, roheline muru murrab läbi, ühesõnaga ärkab kevadine loodus. Ja tema kõrval on tema pidevad kaaslased väikesed metsaloomad (enamasti jänesed) ja linnud.

Jumalanna on maa ja elu valvur. Ta on naiselikkuse ja uuenemise, nooruse, esimese armastuse sümbol. Ostara aitab kõigil elusolenditel kasvada ja areneda. Kuid see on vaid üks tema nägudest.

Jumalanna teine ​​nägu on sõjakas. Ta on vaenulik kõige elutu ja ebareaalse suhtes. Ja see rõhutab ainult tema elujaatavaid võimeid. Kõigel on üks tähendus.


Sel ajal viakse läbi rituaale, mille eesmärk oli tugevdada naiste tervist ning kõike, mis on seotud viljakuse, perekonna ja sõpruse, tasakaalu, kasvu, jõu ja armastusega.
On vaja oma maja korda teha, alustada kevadse suurpuhastusega.
Ka keha ei saa jätta järelevalveta, seegi tuleb puhastada.: Allikaveega pesemise komme oli vanasti laialt levinud.
Seda püha on vaja tähistada looduses, see on oluline. Ka tänapäeval püütakse pidustused kuhugi linnast väljapoole viia, est Ostara - aegsel  loodusel on eriline tervendav jõud.
Haigetele toodi puuoksi ja priimulaid, et neid elujõuga laadida,
mõnes kogukonnas peeti ka initsiatsioonitseremooniaid. 

Ostara sümbolid

Jänes

Jänes on tugevalt seotud jumalanna Ostaraga ja paljud müüdid selgitavad, miks. Üks neist pajatab: Jumalanna leidis haavatud linnu ja ravis seda, muutes selle jäneseks, kuna lind ei saanud enam lennata. Jänes säilitas oma munemisvõime ja munes värvilisi mune. Seejärel andis ta need munad jumalannale tänutäheks. Jänes esindab jumalanna armulikkust ja viljakust ning  on öine loom  ja seega seotud Kuuga.

Munad

Munad esindavad nii viljakust kui ka sündi. Neid tuuakse jumalannale kingituseks ja süüakse  pühade ajal. Nad esindavad ka küllust ja munakollane päikest. Munade abil saab eemaldada needused, nõiduseid jne

Kuumad ristikuklid (Hot Cross Buns)

Ostara pidustuste ajal on küpsetamine hädavajalik ja kuumad ristikuklid on esmatähtis. Neli ristiharu võivad esindada tule, maa, vee ja õhu nelja elementi. Rist võib esindada ka nelja tulepüha aastarattas ja kuufaasis.

Inglisekeelne videoretsept neile põnevatele kuklitele. Artikli lõpust leiate tõlgitud retsepti.



Maod ja draakonid

Madu tuleb sel perioodil talveunest välja. Seejärel muneb ta mune ja hakkab nahka seljast viskama, mis muudavad selle taassündi ja uuenemise sümboliks. Seda esineb ka paljudes loomismüütides. Kuigi draakonid on müütilised olendid, mängivad nad sarnast rolli loomise, taastumise ja päikese kummardamise sümboliseerimisel.

Metsalilled

Kevadel ilmuvad lilled, mis sümboliseerivad talve lõppu. Nad on lootuse ja elu sümbolid. Lilli saate jumalustele ohverdada ja nendega oma altari kaunistada.

Liblikad

Nagu lilled, ilmuvad liblikad kevadel, mis näitab pimeda talve lõppu. Nad sümboliseerivad raskete aegade vajalikkust ümberkujundamiseks, kuna nad väljuvad pikast sisemisest unest ja muutuvad kauniteks olenditeks.


Seemned

Ostara periood on ühtlasi ka istutushooaja algus. Seemnetel on potentsiaal uueks eluks ja need esindavad lootust tulevasele küllusele. Neid seostatakse ka viljakuse ja looduse taassünniga.

Jumalanna Ostara

Jumalanna Ostara sümboliseerib armastust, õnnistusi, küllust, kaitset, viljakust ja päikese tulekut.

Ostara värvid

Värvidel on ka palju tähendust, kui neid seostada hingamispäevadega. Igal hingamispäeval on oma värvid, mis sobivad selle kesksete teemadega. 

Roheline

Roheline tähistab tärkavaid taimi. See esindab looduse, lootuse ja uue elu küllust. See esindab ka maad, kasvu, uusi võimalusi, viljakust ja andestust.

Helesinine

Helesinine sümboliseerib tervenemist, õiglust ja tõepärasust, ausat suhtlemist, usaldust ja kannatlikkust. See on sisuliselt vooruslik värv, mis esindab ka süütust ja puhtust.

Roosa

Roosa pehme ja õrn olemus esindab romantilist armastust, häid suhteid kodus ja sõpradega, empaatiat, enesest hoolimist ja südame tervendamist. 

Valge

Valge tähistab otsast alustamiseks tühja lehte. See on uus algus, mida kevad pakub, et saaksite otsida uusi ideid ja võimalusi. See tähistab ka puhastumist ja puhastamist, rahu ja ühendust jumalikkusega.

Kollane

Kollane tähistab naasvat päikesepaistet, mis muutub iga päevaga tugevamaks. See esindab ka veenmist, kaitset, enesekontrolli, enesekindlust, õnne, küllust ja sisemise väe suurendamist.

Veripunane

Veripunane sümboliseerib elutahet ja elujõudu koos Ostara ajal esineva energiaga. Värvi seostatakse ka iha ja kire, uute elurituaalide, jumalanna rituaalide, julguse ja jõuga.

Lavendel

Lavendlit seostatakse romantika, armastuse ja tervendamisega.


Ristikuklite retsept:

Saiakesed (taiigen)

500 g tugevat jahu 

7/8 g kuivpärmi kotikest

325 g 3,5% rasvasisaldusega piima

60 g valget suhkurt

10 g soola

50 g võid (toatemperatuuril)

1 muna (umbes 50 g kaaluga)

1/4 apelsinikoort

1/4 sidrunikoort

3/4 tl kaneeli

3/4 tl allspice*** maitseainet

Värskelt riivitud muskaatpähklit

Näpuotsatäis muskaati

Näpuotsatäis nelki

1/2 tl vaniljeekstrakti

200 g segatud kuivatatud puuvilju (videos kasutati väikeseid sõstraid, rosinad ja jõhvikad)

Risti jaoks

80 g jahu

30 g valget suhkrut

30 g piima (või piisavalt, et saavutada pasta)

Munaglasuur- 1 muna ja näpuotsatäis soola

Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit (või kuni kuklid on kuldpruunid ja läbi küpsenud), pöörates neid poolel teel.

Suhkruglasuur- 50 g suhkrut ja 50 g vett kuumutatakse pannil pliidil.

köögitemperatuur  filmimise ajal oli 18 kraadi

***Allspice maitseaine koosneb tavaliselt ingverist, nelgist, kaneelist ja kardemonist