Tallinna vanalinn on läbi aegade olnud paik, kus ajalugu ja legendid põimuvad ainulaadseks tervikuks. Linna kitsad tänavad ja vanad hooned kannavad endas lugusid, mis on ajale vastu pidanud ja muutunud osaks linna müstilisest aurast. Üks sellistest lugudest keskendub Rataskaevu tänava majale number 16 – hoonele, mille kummituslugu toob kananaha ihule isegi kõige kaine mõtlemisega inimesel.

Ajalooline Taust

Rataskaevu 16 maja, mis pärineb keskaegsest perioodist, on sajandite jooksul olnud paljude omanike ja kasutusviiside tunnistajaks. Kuid maja kuulsus tuleneb ühest erilisest loost, mis leidis aset ajal, mil see kuulus ühele jõukale kaupmehele. Elunautiv kaupmees oli oma priiskava eluviisiga jõudnud pankroti äärele. Meelehitel mees mõtles isegi oma elu lõpetamisele, kuid saatusel oli talle varuks ootamatu keerdkäik. Ühel õhtul ilmus tema ette tundmatu mees, kes tegi talle pakkumise, millest oli raske keelduda.

Kuratlik Pidu

Tundmatu külaline, keda peeti hiljem Saatanaks endaks, soovis üürida maja ülemise korruse üheks ööks, et korraldada seal suur ja meeldejääv pidu. Vastutasuks pakkus ta rikkalikku tasu, kuid seadis peremehele ühe tingimuse: mitte keegi ei tohtinud pidu pealt näha. Kui keegi rikuks seda lepingut, ootaks teda kindel surm. Meeleheitel kaupmees nõustus pakkumisega, lootes pääseda oma finantsraskustest.

Määratud õhtul kogunes maja ette uhke tõllade paraad, aknad lõid särama ning maja täitus muusika ja naeruga. See oli justkui pidu, mida oleks peetud teispoolsuses – müstiline ja veidi kõhe. Hommikutundidel, kui pidu lõppes, leidis majaomanik, et tema rikkus oli taastatud. Kuid majas teeninud poiss, kes oli uudishimust pidu salaja pealt vaadanud, langes äkksurma. Enne surma jõudis ta preestrile pihtida, et oli näinud midagi, mida ei oleks tohtinud – kuradi enda pulmapidu.

Müstiline Detail

Maja fassaadil on tänapäevalgi detail, mis meenutab toonast sünget sündmust. Kolmanda korruse vasakpoolseima akna taga on sein, mis tänavalt vaadates näib kui kardin. Tegelikult on see aga seinamaaling. Legendi kohaselt sulges kaupmees pärast hirmsaid sündmusi selle toa igaveseks ja laskis akna ette maalida kardina, et varjata suletud ruumi saladust. See müstiline detail tekitab möödujates külmavärinaid, meenutades ammust, kurjakuulutavat sündmust, mille varjud püsivad Tallinna vanalinna tänavatel siiani.


Tänapäev

Praegu tegutseb Rataskaevu 16 majas populaarne restoran, mille töötajad räägivad uhkusega oma maja kõhedusttekitavat lugu. Külastajad, kes siia sööma satuvad, võivad nautida hõrke roogasid, samal ajal kuulates legende, mis lisavad õhtusöögile müstilise atmosfääri. Maja ajalugu, mis peegeldub iga kivi ja nurga taga, teeb õhtusöögist elamuse, mis on sama rikas kui Tallinna vanalinna pärand.

Rataskaevu 16 kummituslugu on üks paljudest, mis rikastavad Tallinna ajalugu ja kultuuri. Need lood, olgu nad siis tõsi või väljamõeldis, hoiavad elus linna müstikat ja panevad meid mõtlema, kas maailmas on tõesti midagi, mida me veel täielikult ei mõista. Võib-olla on see lihtsalt legend, aga kes teab – võib-olla peitub selles tõe terake, mis jätab jälje igaühe hinge, kes sellega kokku puutub.