Imbolci päritolu ja ajalugu

Varaseimad jäljed viitavad Imbolci tähistamise algusele umbes neoliitikumiperioodil. See oli palju enne kristluse sissetoomist Iirimaale viiendas sajandil. Sõna täpne etümoloogia või päritolu pole selge, kuid enamik allikaid viitab sellele, et see pärineb vanast iiri keelest "i mbolc", mis tähendab "kõhus", viidates sellele, et talled olid sel perioodil aastas tiined.

Olenemata sõna päritolust, pole kahtlust, et see oli oluline periood, eriti põllumajanduskalendris, olles seotud talvitumisperioodi ja kevadise külvieelse ettevalmistusega. Imbolc on üks neljast gaeli aastaajast, mille hulka kuuluvad Beltane 1. mail, Lughnasadh 1. augustil ja Samhain 1. novembril.

Lisaks põllumajanduslikele seostele oli see ka aeg rituaalseks puhastumiseks, õnnistuste otsimiseks ja festivalide pidamiseks. Tänaseni jätkub tähistamine mõju avaldamist, eriti kristlike sündmuste, nagu Püha Brigita päev ja küünlapäev, osas.

Eesti rahvakalendris tähistab 2.veebruar küünlapäeva.

Küünlapäeval antakse külmale  lõplik ja viimane hoop – külma süda lüüakse lõhki. Kevade märgid hakkavad end vähehaaval ilmutama: küünlapäevast hakkab talvel teine silm vett jooksma, kõrred „lund vihkama“, siga „kõrva paistma“ jne. Samad traditsioonilised ütlemised esinevad järgnevatel tähtpäevadel (nt. madisepäeval) palju ulatuslikumalt.
Keelatud on ketramine!

Imbolci traditsioonid ja tähistamine - Kuidas tähistada Imbolci
Imbolci saab tähistada mitmel erineval viisil. Tähistamise eesmärk on austada Püha Brigita, puhastada ennast ja oma kodu, teha palveid ning olla avatud uuele energiale ja õnnistustele, mis selle hooaja saabudes kaasas käivad. Mõned ideed Imbolci tähistamiseks on järgmised:
Tee rituaalne puhastav vann, et alustada teisi tegevusi.
Korralda Imbolci kodu puhastusrituaal.
Tee Brigid'i nukke ja riste kaitseks.
Loo Imbolci altar õigete ürtide, kristallide ja värvilise dekooriga.
Küpseta kaeraküpsiseid ja jäta need õue koos piimaga Brigidile Imbolci eelõhtul.
Valmista traditsioonilisi Imbolci roogi nagu Bannock, või, piim, juust, pannkoogid ja Colcannon.
Pane seemned potti või aeda, sümboliseerides oma unistusi, lootusi ja ideid, ning hoolitse nende eest.
Süüta tuli ja kogune pere ja sõpradega ümber, et peegeldada või teha tule ennustamise rituaali.

Imbolci sümbolid
Imbolci sümbolid näitavad pühade aega, on kummardamise objektid või nende valmistamine on osa Imbolci tähistamisest, rituaalidest ja traditsioonidest . Peamised Imbolci märgid hõlmavad järgmist:
Luik
Kuna nad paarituvad eluks ajaks ja nende seos jumalanna Brigidiga, sümboliseerivad luiged ustavust, lojaalsust ja truudust. Graveeritud luigesümbolid kaunistavad altarit või neid kasutatakse võimsate amulettidena.
Leek/tuli
Brigid on muuhulgas tule jumalanna, ja leek sümboliseerib nii tema inspireerimist loojatele kui ka tema kaitset, mida näitab kodutule tuli. Tuleleegid esindavad ka tema tuleratast ja tema positsiooni päikesejumalannana.
Brigid'i rist
See on traditsiooniline sümbol tulefestivalile ja sellel on seos kaitse pakkumisega. Brigid'i rist kaunistab ahjusid ja uksi, sümboliseerides jumalannat tule allikana ja kodu kaitsega.
Brigid'i nukud
Nad sümboliseerivad jumalanna kohalolekut  ning see on viis teda austada ja kutsuda teda oma koju. Neid valmistatakse õlgedest ja kaunistatakse roheluse  lilledega.

Bannock on traditsiooniline leib, mis on pärit Šotimaalt ja mida leidub ka teistes keldi kultuurides. See on lihtne leib, mis on valmistatud jahust, veest, soolast ja mõnikord ka rasvainest. Bannock'i saab küpsetada ahjus või pannil ning see võib olla nii soolane kui ka magus, olenevalt retseptist ja eelistustest. Traditsiooniliselt on bannock'i kasutatud toiduna nii igapäevaelus kui ka erinevatel tähtpäevadel ja pidustustel.
Proovi järele:
2
tassi jahu
2
supilusikatäit küpsetuspulbrit
2
supilusikatäit suhkrut (või vähem, kui eelistate vähem magusat bannock'it)
2
näpuotsatäit soola
toatemperatuuril vett

Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool omavahel. Sega piisavalt vett, et segust saaks tainas. Vormi 4-6 suurt, paksu kakku. Küpseta kergelt õlitatud pannil, keerates, kui põhi on kuldne. (Võib ka ahjus küpsetada.) Serveeri soojalt. Soovi korral määri mee, moosi, või maapähklivõiga. Traditsiooniliselt valmistatakse bannock'i koos käepäraste koostisosadega.  See sobib hästi ka sügavkülmutamiseks. Küpsetatult külmutage märgistatud kilekotti, kus õhk on võimalikult palju välja pressitud. Serveerimiseks too toatemperatuurile, võttes kotti ja lastes sellel paar tundi köögilaua peal seista. Protsessi kiirendamiseks küpseta või soojenda soovitud temperatuurini.