Mabon 21-24 September sügisene pööripäev

Mabon, teine kolmest lõikuspühast, langeb sügisesele pööripäevale (Lammas, Mabon ja Samhain). Maboni ajal on päevad ja ööd võrdse pikkusega, nagu ka Ostara ajal, aasta ratta vastasküljel. See on tingitud asjaolust, et Maa on päikesega risti kaldu ja päike asub otse ekvaatori kohal.

Öö ja päev on võrdse kestusega ja on täiuslikus tasakaalus – tume ja hele, mehelik ja naiselik on kõik harmoonias. Seda nimetatakse ka paganlikuks tänupühaks ja see on tasakaalu, võrdsuse ja rahu aeg.

Mõiste "pööripäev" (Equinox) tuleneb ladinakeelsetest sõnadest "aequi" (võrdne) ja "nox" (öö). Sügisene pööripäev, tuntud ka kui Mabon, toimub 21. septembril või selle paiku, samas kui selle kevadine vaste toimub 21. märtsi paiku.

Peaaegu kõik sellel aastaajal populaarsed müüdid ja lood käsitlevad elu, surma ja taassünni mõisteid. Pole kuigiüllatav, kui mõtlete, et see on aeg, mil maa hakkab enne talve saabumist surema.

 Kreeka jumalanna Demeter tihedalt seotud sügisese saagiga. Kui ta tütre kaotas, oli ta kurb ja see muutis maa elukülmast külmaks ja tühjaks.

Mõne sõnaga on Demeteri ja Persephone müüt nii.

Vana-Kreekas oli Demeter teravilja ja saagikoristuse jumalanna. Hades, allilmajumal, armus oma tütresse Persephonesse. Kui Hades röövis Persephone ja viis ta allilma, viis Demeteri lein kõigi põllukultuuride surma ja uinumiseni Maal. Selleks ajaks, kui Demeter tütre tagasi sai, oli Persephone juba kuus granaatõuna seemet ära söönud ja oli määratud kuus kuud aastas allilmas elama. Niisiis sureb Maa nende kuue kuu jooksul, mis algavad sügisese pööripäevaga.


Maboni värvid

Tumepruun

Vask

Oranž

Sügavroheline

Tumepunane

Tumekollane

Maa toonid

Sügisese pööripäeva ajal on kõrgelt hinnatud mitmed taimed, sealhulgas takjas, võilill,angelica juur, lagrits. See on ideaalne hetk, et neid värvata ja pidada neid ravikaaslasteks kogu talvekuudel, kuna juured on praegu kõige tervemad ja kõige paremini ette valmistatud, et taimi kevadeni toetada.


Teised selle sündmuse jaoks olulised taimed on

Salvei, päevalilled, granaatõun,

Loorberi, roosmariini kuslapuu

Viinamarjad, puju

Kibuvitsamarjad, ohakas, saarepuu

Saialiill, Tamm vaher


 AASTARATAS