Halloween - võõras püha nagu kõik teisedki.


Igal aastal oktoobris ilmuvad poelettidele koos jõulukaunistusega ka vihase näoga kõrvitsad. 

Facebook täitub sama vihaste kirjutistega , sest keegi ei salli “ameerika kõrvitsaid” ja mõned peavad pimeda aja algust lausa satanistlikuks. 

Võõraste traditsioonide ja usupühade keskelt leidub siiski ka midagi , mis nii võõras polegi.


Mis on Halloween ja kas see püha on võõram kui kõik teised? 
Alustame algusest. 

Samhain (31. Okt - 1.nov) on väga vana (umbes 2500 aastat) arvatavasti Keldi päritolu paganate püha, mis tähistab aastaringi lõppu ja pimeda aja ning uue aastaringi algust. 

Mihklipäevaga väga sarnaselt pidutseti ja tähistati seda päeva, kui õuetööde lõppu ja pimeda aja algust. 

Halloweeni kõrvitsate kohta käiv legend räägib Ihnuskoi Jackist (Stingy Jack), keda jumal tema pettuste  pärast ei võtnud paradiisi ega  isegi kurat tahtnud võtta põrgusse. Jack pidi kondama mööda maad, valgustades oma teed kaalikast või naerist õõnestatud laternas hõõguvate sütega, mis kurat talle, põrgust minema kihutades, järgi viskas.

Sellest legendist inspiratsiooni saanud iirlased ja šotlased hakkasid pimedal ajal oma kodudest eemale peletama Stingy Jacki ja teisi ringi kondavaid kurje vaime uste juurde või akende peale asetatud juurviljalaternatega, mille sisse olid lõigatud hirmsad näod.

Inglise keeles nimetatakse kõrvitsast tehtud laternat Jack O’Lantern , mis selgelt vihjab iirlastele. 


Katoliiklikus kirikukalendris kehtestati 1006 aastal 2. november hingedepäeva ehk usklike surnute mälestuspäevana.

Mehhiko surnutepäev (hispaania keeles: Día de Muertos) on Mehhiko püha. Seda püha peavad ka Mehhiko juurtega inimesed üle kogu maailma. Mitmepäevasel pühal, novembri algul,  saadakse pere ja sõpradega kokku, et toetada surnute hingelist teekonda. Seda tehakse neid mälestades ja nende eest palvetades. Mehhiko kultuuris nähakse surma kui inimelu loomulikku osa. See tähendab, et mehhiklased ei näe seda päeva kurvana, vaid kui pidupäevana, mil lahkunud ärkavad ja pidutsevad koos nendega. Mehhiko surnutepäev lisati 2008. aastal UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja.


Kõik need pühad ja peod jäävad Eesti hingede aja sisse. 


Hingedeajal (neljapäeva õhtuti) oodati hingesid koju. Sel puhul kaeti neile tuppa, sauna või toapealsele laud, mille äärde kutsusid peremees ja perenaine hingi nimepidi toitu maitsma. Neil paluti kaitsta põldu ja karja. Hingedeaja lõpul tänati ja saadeti hinged taas ära.

Hingedeajal oli keelatud müra tegemine, naljatamine, naermine, kisamine, kärarikkad tööd nagu puude lõhkumine. Samuti olid keelatud villa ja lõngaga seotud tööd.

Hingedeaja ilmad arvati olevat pimedad, udused ja sumedad.

Hingede aja alguse kohta on erinevaid arvamusi. Järsult pimedamaks läheb meil laupäeval, kui oktoobri  ja novembri kohtumispaiga lähedal kellad tagasi keeratakse. Sellel ajal sobib põletada küünlaid ja teha altar hingedele. Öeldakse, et sellel ajal on selle ja teispoolse maailma vahelt eesriie langenud.



Kuidas tähistada Samhaini?

Sukeldu pimedusse, tuues soojust ja armastust oma koju.

Loo Esivanemate Altar

Samhain on alati seostatud surmaga ja allilmaga. Selle päeva auks võib luua  esivanemate altari  mälestuseks nendest, keda meie hulgas enam pole.

Esivanemate altari võib pühendada ka sõpradele, perele või armastatud koduloomadele.

Altari tarvikud:

  1. Kangas või loor altarile katmiseks. Võite valida lemmikvärvuse või saada inspiratsiooni sügisvärvide hulgast. Must, hall, oranž, punane, kollane või täiesti valge nagu lumi.
  2. Küünlad tee valgustamiseks ja energia koondamiseks.
  3. Kui teil on, lisage esivanematelt saadud esemeid.
  4. Lisage fotosid!
  5. Mõnes kultuuris on toit nende altaril kõige olulisem osa. Küpsetage leiba hingedele või valmistage oma esivanema lemmikrooga või salajane retsept. Ärge unustage jätta altarile ööseks tükikest.
  6. Kui teie altar on valmis, võite austada oma esivanemaid rituaaliga. See võib olla juhendatud meditatsioon või lihtne küünalde süütamise tseremoonia.

Sel ajal on oluline meeles pidada oma esivanemaid. Laulge nende lemmiklaule ja rääkige lugusid, mis on Teile südamelähedased.

Kummituste lood:  Lugude rääkimine on iidne traditsioon, ja Samhain viib meid minevikku. Tähistage Samhaini uurides ajalugu oma piirkonnas: kas seal on mõni kuulus kummitus või majad, kus kummitab? See on ka hea aeg meenutada, kelle maa see enne teid oli. Õppige tundma oma kohaliku kandi ajalugu, jutustage nende lugusid ja lugusid nendest, kes ehitasid Teie linna või küla. 

Nende mälestamine, kes teile teed näitasid, on iseenesest tseremoonia.

Uurige oma perekonna ajalugu. Kes olid teie pere esiemad ja milline oli nende lugu?

Külastage kalmistut Külastage ja hooldage lähedaste ja võõraste haudu. Tooge kingitusi, nagu kivid, lilled  et kaunistada kalmistut. Surnutele annetamine on paljudes kultuurides igivana tava, eriti Samhaini ajal!

Mõtle sellele, kuidas armastatud inimene on ikka veel sinuga, kui meenutad möödunud kogemusi.

Mõtted ja peegeldused

Mõtle möödunud aastale ja sellele, kuidas see sind mõjutanud on. Vaata tagasi kirjutistele, fotodele ja muudele märkmetele, mida oled aasta jooksul teinud. Meenuta oma saavutusi, raskusi, seiklusi, reise ja õppetunde. Mediteeri. Kirjuta oma päevikusse, kuidas aasta möödus ja mida sellest arvasid.

Lõkkeloitsud

Kui saad, süüta õues tuli või kamina või väikese paja sees tuli. Kirjuta üles vana harjumus või muu, millest tahad vabaneda, ja viska see Samhaini tulle, mõeldes sellest vabanemisele. Kui liigud tule ümber päripäeva suunas, kujuta ette, kuidas  võtad omaks uue, tervislikuma eluviisi, hea tava või harjumuse.


Samhaini leib

Tähistage Samhaini selle maitsva petileiva retseptiga.

Portsjoneid: 8 - 10

Valmistamisaeg: 10 minutit

Kogu aeg: 35 minutit

Koostisosad

4 klaasi nisujahu

½ tl soola

1 tl söögisoodat

1 tl  köömneid

2 tassi|500 milliliitrit petti

2 supilusikat küüslauguõli

peotäis rukkijahu

1 tl mooniseemneid puistamiseks

1 tl kõrvitsaseemneid puistamiseks

rosmariinioks (mälestuseks)

must või lilla pael

küpsetuspaber pakkimiseks

Juhised

Segage jahud, sool ja söögisooda. Sõeluge need  kaussi.

Segage juurde köömneid, raputage petipakk korralikult läbi ja segage küüslauguõliga .

Valage segu jahude keskele, jättes veidi alles glasuurimiseks. Segage kätega, kuni segu on vedel, seejärel sõtkuge jahusel laual ja katke kerge jahukihiga. Vormige ümmarguseks

Määrige pealmine pool peti ja õliga ning puistake peale seemned.

Asetage küpsetusplaadile ja pange 230° kraadise ahju keskele umbes 20-25 minutiks, aegajalt jälgides.

Kui teie leib on valmis, muutub see värvi ja kõlab tühjalt, kui koputate alt. Laske veidi jahtuda, seejärel võtke rosmariin ja asetage leiva peale ja kinnitage paelaga.


Pöörake oma Samhaini leiba kolm korda ja öelge
 "Põldudelt tulnud, üle kivide ja otse tulle. Samhaini leib,  pöörleb nagu aastaratas.  Saagu kõik söönuks!